Aspartam bezpieczny dodatek do żywności

Praktycznie od początku, kiedy odkryto przypadkiem słodki smak aspartamu, wzbudza on zarówno zainteresowanie, jak i mieszane emocje. Dlatego też tak wiele lat trwały badania nad tą substancją, zanim FDA oficjalnie uznała aspartam za bezpieczny dla konsumentów. Od tego czasu jest to dodatek oficjalne stosowany w przemyśle spożywczym, a kolejne badania odrzucają skutki uboczne aspartamu, o które bywa podejrzewany.

Zastosowanie aspartamu w wielu gałęziach produkcji jest dziś bardzo szerokie. Jak większość tak popularnych dodatków wzbudza zrozumiałe emocje. Pojawiają się co jakiś czas opinie, publikacje, niepotwierdzone podejrzenia, które przypisują aspartamowi skutki uboczne, choroby i problemy, na które de facto nie ma żadnego wpływu. Wieloletnie programy badawcze potwierdzają na przykład, że nie ma związku między aspartamem a schorzeniami nowotworowymi oraz innymi poważnymi chorobami. Po raz kolejny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaprezentował wyniki badań, które jednoznacznie negują rzekome skutki uboczne aspartamu i potwierdzają, że obowiązujące dopuszczalne dawki aspartamu są bezpieczne dla zdrowia. Wyjątkiem są skutki uboczne aspartamu w przypadku chorych na fenyloketonurię. Dlatego na opakowaniach produktów z aspartamem znajdziemy informację, że nie powinny ich spożywać osoby z tym schorzeniem.

Komentowanie wyłączone.